De taxus is een plant die behoort tot de familie van de coniferen. Deze traag groeiende boom of struik is gemakkelijk te snoeien, ook op hoge leeftijd, wat tevens ook een kenmerk is van deze plant. De plant kan namelijk tot honderden jaren lang leven. Bovendien blijft de taxus altijd groen en groeit hij snel, wat ervoor zorgt dat hij ideaal is als haagplant. Wat we hier echter wel niet uit het oog mogen verliezen: de taxus is giftig voor zowel mens als dier. Het gif zou naar verluid sterk genoeg zijn om een paard te doden. Dit zorgt er weer wel voor dat het een zeer sterke plant is die ook goed tegen vorst bestand is

Verschillende soorten taxussen

Er zijn verschillende soorten taxussen. Wie het internet even afschuimt, kan hier heel wat plantenkwekerijen terugvinden waar de taxus wordt verkocht.
Hieronder bespreek ik kort met jullie welke de populairste soorten taxussen zijn.

De Taxus baccata

Deze wordt ook wel Engelse taxus, gewone Taxus of Europese Taxus genoemd. De plant wordt voornamelijk in Europa gekweekt maar is ook terug te vinden in delen van Azië en Afrika. De Taxus baccata staat bekend om zijn klassieke en luxe uitstraling die tevens erg koude winters aankan. Voor wie wat minder kennis heeft van het snoeien van hagen en de taxus te veel snoeit, zal blij zijn te horen dat deze plant niet snel kapot te krijgen is en dat hij zal blijven groeien.

De Taxus baccata David

De Taxus baccata David heeft vele eigenschappen die te vergelijken zijn met die van de Taxus baccata. Echter heeft deze vorm dichte, rechtopstaande bladeren waardoor deze perfect kan worden gebruikt als alleenstaande plant. Hij is sterk en past zich goed aan aan de omgeving. Hierdoor wordt hij ook vaak ingezet bij het vormen van een haag.

De Taxus media “Hicksii”

De Taxus media “Hicksii” is een vrouwelijke plant waar je in de zomer prachtige rode bessen kan terugvinden. Deze haagconifeer groeit minder snel en is nog compacter dan de Taxus baccata. Omwille van deze compactheid kan je de plant best niet hoger dan 180 cm laten worden, anders bestaat het gevaar dat de plant bovenaan uitzwaait naar de zijkanten.

De Taxus media “Hillii”

“Hillii” is de mannelijke vorm van de Taxus media “Hicksii”. De plant heeft dezelfde eigenschappen als zijn vrouwelijke variant, maar aan deze vorm zal je geen bessen kunnen terugvinden.
Beide vormen van de Taxus kunnen niet goed tegen droogte.

Bron: www.haag-heg.nl

U kunt ook genieten van: