Een mooie tuin is natuurlijk zeer wenselijk en een stukje gras maakt een tuin al snel aantrekkelijker! Het voegt namelijk kleur toe en dat maakt de boel een stuk vrolijker, of het nu winter of zomer is. Zie jij dit ook wel zitten? Dan kun je ervoor kiezen om graszoden aan te leggen of om graszaad te zaaien. Graszoden leggen heeft de voorkeur bij veel mensen. Hieronder lees je waarom!
Waarom voor graszoden kiezen?
Graszoden leggen heeft een aantal voordelen ten opzichte van gras zaaien. Welke dit zijn, lees je hieronder:
- Graszoden zijn snel te leggen.
- Je hoeft geen extra graszaad te zaaien.
- Met graszoden geniet je sneller van een mooi resultaat: een fraai, groen gazon.
Echter zijn er ook een aantal nadelen aan graszoden:
- Graszoden aanleggen is een zwaardere klus dan gras zaaien.
- Graszoden zijn duurder dan graszaden.
Bij zowel graszoden als graszaden is het mogelijk om te kiezen voor siergras of speelgras. Leg je graszoden aan? Dan is het verstandig om dit in de periode mei tot en met september te doen. De temperatuur moet namelijk boven de 15 graden liggen. Ook is het belangrijk dat je een aantal stappen ter voorbereiding uitvoert, voordat je daadwerkelijk begint met zaaien of zoden leggen.
Zoden leggen: zo doe je dat
Heb je de tuin helemaal geprepareerd? Dan is het tijd om de zoden aan te leggen. Hieronder lees je hoe je dit moet doen!
Stap 1: Begin rechts in de tuin, aan de lange kant. Dit zorgt ervoor dat je zo min mogelijk in het gras hoeft te snijden. De graszoden rol je vervolgens uit. Rol de zoden voor je uit, zodat je het gras niet meteen hoeft te vertrappen.
Stap 2: De zoden horen strak naast elkaar te liggen, zodat je een egaal eindresultaat krijgt. Leg ze dus zo neer dat je de naden niet of nauwelijks meer ziet.
Stap 3: De zoden moet je stevig in de grond drukken, zodat het goed kan hechten aan de ondergrond. Heb je nog restjes gras over aan de randjes? Snijd deze dan weg met een broodmes. Deze overgebleven stukjes kun je bewaren en later gebruiken als je bijvoorbeeld delen van het gazon moet repareren.
Stap 4: Druk de graszoden goed aan met een wals. Als alternatief kun je ook een plank gebruiken.
Zijn alle zoden gelegd? Dan ben je bijna klaar. Besproei als laatste stap de zoden en zorg ervoor dat het gras goed nat blijft. Dit moet je nu voor de komende dagen blijven doen. Probeer de eerste twee weken niet over het gras te lopen, want dit kan ervoor zorgen dat het gras inzakt. Als die eerste twee weken voorbij zijn, dan kun je het gras maaien. Maai het de eerste keer niet al te kort, want daar is het gras soms nog te zwak voor. Dit geldt overigens alleen voor de eerste keer maaien, want daarna kan het gras gewoon zo lang of zo kort gemaaid worden als je zou willen.
Bron: Tuinengras.nl