Een vijver aanleggen is natuurlijk niet zomaar gebeurd, het is een grote klus namelijk. Een tuinier of doe-het-zelf klusser zal in principe weinig problemen krijgen bij het uitvoeren van deze klus, maar het gaat wel enige tijd duren. Voor het aanleggen van een visvijver heb je een ontwerp nodig, bestaande uit: een dwarsprofiel van de vijver, een beplantingsplan en een plattegrond. In dit artikel lees je nuttige informatie voor het aanleggen van een visvijver.

De beste tijd van het jaar om een vijver aan te leggen

Het is het hele jaar mogelijk om een vijver aan te leggen, maar de beste tijd om te beginnen is in het voorjaar. Nadat de vijver af is heeft het direct het volledige groeiseizoen wat volgt, waarbij alle planten zo goed mogelijk kunnen groeien en de vijver kan op deze manier biologisch in evenwicht komen. Ook is een mogelijkheid om het in de herfst aan te leggen, maar je kunt het beste niet in de tussenliggende maanden beginnen. In deze maanden krijgt de vijver direct te maken met hoge watertemperaturen, waardoor kans op algengroei aanzienlijk toeneemt. 

Uitgraven van de vijverkuil

Begin nooit zomaar met het uitgraven van de vijverkuil. Voordat je begint moeten eerst de randen gemarkeerd worden door middel van paaltjes. Daarna begin je met het uitgraven van de kuil, maar doe het wel in laagjes. Als je twee of drie verschillende lagen hebt in de vijver, bijvoorbeeld 30 cm, 70 cm en 100 cm diep, dan wordt eerst de hele vijver gegraven tot 30 cm diepte. Als de hele vijver 30 cm diep is laat je het deel wat je daadwerkelijk 30 cm diep wilt houden voor wat het is en graaf je de rest van de vijver tot 70 cm diepte. Herhaal dit wederom voor de 100 cm diepte. Zorg er wel voor dat je elke laag iets dieper graaft dan hoe diep je de lagen wilt hebben. Zo kun je er een beschermende laag wit zand op leggen. Na het uitgraven is het verstandig om de kuil te controleren op wortels, want deze wortels kunnen zorgen voor een lek in de vijverfolie. 

Benodigdheden voor de bescherming

Nadat de vijver is uitgegraven en er geen wortels meer achter zijn gebleven moet de bodem beschermd worden. Leg een beschermende laag wit zand over de gehele bodem heen (dus alle lagen in de vijver). Daar bovenop wordt een beschermingsdeken geplaatst, wat een extra bescherming laag is tegen lekkage. Nadat zowel de laag wit zand als de beschermingsdeken is geplaatst wordt de vijverfolie geplaatst in de kuil. Er zijn dus totaal drie lagen bescherming op de bodem aangebracht: wit zand, een beschermingsdeken en de vijverfolie.