Niet iedereen heeft het geluk om een grote tuin achter het huis te hebben, maar dat betekent niet dat de tuin minder mooi moet zijn. Ook kleine tuinen kunnen een mooie uitstraling hebben, mits ze goed zijn ingericht. In dit artikel vind je een aantal leuke ideeën om je kleine tuin in te richten.

Symmetrisch

Een kleine tuin is de perfecte manier om je kleine, maar lange tuin in te richten. Een symmetrische tuin straalt namelijk rust uit. Ook kan een goed uitgevoerde symmetrische tuin groter ogen dan het daadwerkelijk is. Bij een symmetrische tuin is het indelen van de tuin in verschillende vlakken een goed idee. In de tuin kan nog meer diepte gecreëerd worden wanneer deze vlakken op verschillende hoogtes zijn aangebracht. Op het vlak dichtst bij het huis kan een zitbank geplaatst worden, maar voor de verandering is het ook leuk om deze eens achterin de tuin te plaatsen. Voor in de tuin kun je dan bijvoorbeeld nog wel twee stoelen plaatsen om een kop koffie of thee te drinken in de ochtend. In het midden van de tuin kun je gras, visvijvers en/of bloem- en plantenbakken plaatsen aan beide kanten van de tuin met een looppad in het midden. Het laatste vlak in de tuin kun je gebruiken om de volledige zithoek van te maken. Zet hier aan beide kanten een zitbank en stoel neer om de symmetrische look af te maken. In het midden van beide banken kun je nog een parasol plaatsen. 

Patronen herhalen en kleurgebruik

Herhaling van bepaalde objecten of patronen laat onze hersenen denken dat het patroon buiten het zicht herhaald wordt en daardoor lijkt de tuin groter dan het daadwerkelijk is. Dus als jij de plant of kleine bomen in je tuin wil blijven herhalen, moet je dat zeker doen. Ook is het gebruik van lichte kleuren een goed idee voor een kleine tuin, maar gebruik niet te veel kleuren, want dan wordt het onrustig. Door bijvoorbeeld paarse bloemen en planten te gebruiken en hier verschillende tinten van te gebruiken kan er diepte gecreëerd worden in de tuin, waardoor het groter lijkt. 

Horizontale schutting (met eventueel verticale planten)

Om je tuin groter te laten lijken kun je gebruik maken van een horizontale schutting door zelf de planken horizontaal neer te leggen òf door een horizontale schutting te plaatsen/laten plaatsen. Horizontale strepen ogen namelijk anders dan verticale strepen, waardoor een verticale schutting niet het beste idee is voor een kleine tuin. Kies voor de horizontale schutting donkere kleuren hout, deze komen niet op je af. Lichte kleuren komen wel op je af, waardoor de tuin kleiner lijkt dan het is. Tegen de schutting aan kun je verticaal nog planten aan hangen om het een levendige schutting te maken.

U kunt ook genieten van: